Ung eller gammal?

Ibland blir saker och ting så tydligt. Det är fredagkväll och jag tittar på TV. Det är repris av ett program som jag missade i tisdags för att jag jobbade. När jag trycker på mute-knappen till TV`n så hör jag Peace&Love genom fönstret. Tänker för mig själv "Det är fredagkväll och Peace&Love och jag sitter framför en TV-repris"



Reprisen jag ser är Allsång på Skansen. 



Ibland säger jag till mig själv: "Du är faktist bara 30"
Ungefär lika ofta säger jag: "Du är faktist 30"

Det där ordet  "bara"  kan göra väldigt stor skillnad.

Kuriosum

 
Tack vare att jag inte längre kan cykla min vanliga väg till och från jobbet så har jag vidgat mina vyer över Borlänge. När jag var liten och var och hälsade på min mormor och morfar så gick vi ofta till en godisaffär och köpte nötcreme. På väg hem från jobbet så cyklade jag förbi den och såg att det numera var en butik med antikt, second hand och kuriosa. Jag har passerat där många gånger efter att godisaffären försvann men aldrig riktigt tänkt på vad som fanns där istället. Det gjorde jag idag och på något sätt hängde jag upp mig lite extra på ordet kuriosa. Jag hängde upp mig så mycket på det att jag när jag kom hem letade fram Svenska Akademins ordlista och slog upp det.
 Kuriosa se kuriosum
 
Kuriosum märkvärdig el.egendomlig sak.

Jag har nog alltid trott att med kuriosa menar man lite av varje eller kanske bråte.  Jag skulle t ex kunna säga att i ett förråd är det ofta fullt med cyklar, verktyg och kuriosa och med kuriosa då mena allt som finns där inne som inte är cyklar eller verktyg. Likväl skulle jag kunna säga att i ett förråd är det ofta fullt med cyklar, brädor och kuriosa och då är ju plötsligt verktygen kuriosa. Verktyg är i mina ögon varken märkvärdiga eller egendomliga saker så uppenbarligen så har jag haft fel angående betydelsen av detta ord. Tur att jag slog upp det
 

Instängd

Ok, det visade sig att jag återigen varit lite snabb att skapa mig en åsikt och dessutom utrycka den klart och tydligt.  När jag imorse satte mig framför datorn och kikade i Falukuriren så stod det att i år blir det ingen soptipp runt campingen: "Den allra största är att campingen i år är inhägnad och är tillgänglig enbart för de med campingband kring handleden. En annan stor förbättring är den ökade städningen.

- Vi kommer att ha kontinuerlig städning på campingområdet, förra året var städningen bara periodvis, berättar Håkan Rystedt som i år är ansvarig för campingen."
Underbart tänkte jag och insåg nästan genast att jag varit lite för snabb med att börja harva om några stackars tältare som kommit innan allt det här nya braiga med inhägnad hade skett.
Lite lyckligare och lite stressad (efter att ha fastnat lite för länge framför denna intressanta artikel) sätter jag mig på cykeln och åker till jobbet. En bit på väg ser jag att det står ett litet staket mitt i cykelvägen. Ojdå, tänkte jag lite snabbt men eftersom det var ganska litet cyklade jag förbi utan att tänka så mycket på det. En liten stund senare dyker ett nytt mini-staket upp och jag gör ungefär samma sak igen, tänker ojdå och cyklar förbi. Sen går allting väldigt fort. Plötsligt inser jag att jag befinner mig cyklandes inne på festival-campingen (som ju uppenbarligen inte är alltför svår att komma in på även utan festivalband) och nu kan jag säga att det inte längre är 5-7 tält utan det är verkligen en hel camping. Jag försöker cykla förbi så fort och obemärkt jag bara kan för att ta mig ut på andra sidan. Dock är inte detta helt enkelt. När jag kommer fram till stället där jag tror att jag ska komma ut står ett staket i vägen och denna gång är det inget mini-staket utan ett jätte-stängsel. OJDÅ, tänker jag igen men nu med en viss känsla av panik i sinnet. Vänder snabbt och försöker cykla runt åt andra hållet.  Där blir det också tvärstopp. Jättestängsel håller mig instängd på ett område som jag verkligen inte vill vara i. Massa blickar från inbitna festivalmänniskor som sitter med sina tomatkonserver och med tatuerade armar och piercingar i ansiktet och svart hår. (Ok, alla såg inte ut så men med paniken kom även ett visst mått av halucinationer). Jag är nu inte bara vilsen och stressad utan också livrädd. Jag gör intrång på ett område jag inte får vara på och dessutom utmärker jag mig med att cykla. ( dessutom är min cykel utrustad med cykelkorg, vilket kändes som en klar nackdel i denna situation) Jag överväger i ca 1 sekund att fråga någon hur jag ska hitta ut ur detta helvete men kommer snabbt fram till att jag inte törs. Istället irrar jag vidare och hittar till sist räddningen. Ett jättestängsel har hamnat lite snett och mellan det och ett annat jättestängsel har det blivit en liten liten lucka och där lyckas jag, efter lite vinklande med styret, få igenom både min cykel och mig. En skräckfärd till jobbet och jag vet inte vad jag tycker om inhägnad camping längre. Det är inte roligt att ofrivilligt hamna där man inte hör hemma.


Vilken misär

Nu är det åter dags. Festivalfolket är på intågande till lilla Borlänge. Detta blir en liten störning i min invanda vardag. Egentligen inte festivalen i sig utan mer det faktum att en av alla tillfälliga campingar ligger efter vägen till mitt jobb. Hittills är bara 5-7 tält på plats men redan nu syns det åt vilket håll det är på väg. Det kommer att bli en sopstation i år igen!
Dessa 5-7 tält hade imorse åstadkommit:

Krossat glas över hela vägen (som jag gjorde mitt bästa för att sick-sacka mig igenom, brukar få räkna med ca 3-4 punkteringar under p&l),

konstiga halv-urätna konservburkar med äcklig tomatröra rinnandes ur, liggandes lite varstans

tomma ölburkar i massor,

tomma ölflaskor också i massor,

tomma chipspåsar och massa chips utspridda
 

Det mest fashinerande är att mitt i denna misär av  konservburkar, chipspåsar, tomatklegg osv sitter det livs levande människor. Människor som är glada och skrattar och njuter av livet mitt i sopberget. Om jag satt i ett sopberg skulle jag inte skratta! Men å andra sidan är jag ingen festivalmänniska. Jag klarar INTE av att vara full dygnet runt i flera dagar, jag kan INTE avstå från att duscha i en vecka, jag äter INTE konstig tomatröra direkt ur konservburkar, jag VARKEN  kissar ELLER bajsar i buskar och jag kan INTE leva och ÄN MINDRE skratta i den typen av misär. ( Ok, jag har fördomar och dömer alla efter hur några enstaka människor beter sig, jag vet!)

Trots att jag kommer att svära och beklaga mig över allt skräp och över att jag får punktering så ser jag fram emot P&L och tycker att det ska bli roligt när det drar igång och även om jag antagligen inte kommer att sätta min fot inne på området så gillar jag att det är i lilla Borlänge som det stora för en gångs skull händer.

Stängt en och en halv dag

Borlänges stolthet Kupolen öppnade idag igen efter en och en halv dags stängt.  Det verkligen kryllade av människor med shopping-abstinens efter att ha tvingats göra någonting annat i nästan 2 dagar. Att vi har rea och att det regnar bidrog nog också en hel del till folkmassan. Roligt att jobba var det iallafall och jag tror nog att vår rea minskade rejält.
I övrigt så är midsommar 2007 nu förbi och med tanke på hur roligt jag hade så ser jag redan fram emot nästa midsommar. Jag jobbade till 14 och skyndade sen hem för att förbereda mat, rasta hundar, duscha mm. Jag och H hade dessutom kläckt den bästa idèn. Vi skulle plocka blommor och göra varsin krans. Kanske inte världens mest originella idè såhär på midsommar men det blev definitivt 2 riktigt originella kransar. Trots att vi hade plockat hur mycket blommor som helst så räckte dom inte. När dessutom tålamodet inte heller räckte så blev inte resultatet så bra. Våra kransar fick fira midsommar hängandes på ett cykelstyre istället för på våra huvuden. Vi tog en kort sväng över till Gammelgården och där fanns det hur mycket fina kransar som helst. Jag och H tackade vår inre röst som sagt åt oss att vi skulle få skämmas om vi hade tagit på oss våra stackars sk kransar.  Eftersom vi inte hade vare sig kransar, barn eller folkdräkt så gav vi oss inte in i dansen utan nöjde oss med att se när stången kom upp och sen gick vi hem.

Här hemma började det bli dags för mat och det var då som regnet slog till. Som tur var så kunde vi få in allihopa (15 personer)  i Hs förråd. Där hängde både kräftor, lyktor och ordningsregler kvar sen vår kräftskiva i augusti förra året. Vi åt, snapsade och sjöng och hade allmänt trevligt.  Min A kom inte hemsmygandes från jobbet förrens efter 21 men naturligtvis fanns det mat kvar till honom och han var med i festligheterna ett tag men eftersom plikten kallade dagen efter så blev det inte allför sent för honom. För mig däremot blev det ganska sent så medans han tillbringade midsommardagen med arbete så låg jag hemma och hade vilodag.

Imorgon är det ny vecka igen och jag börjar på nytt schema och ny plats. (Fast på samma jobb)


Trött och blondare och korthårigare

Var hos frisören tidigt igårmorse.
Var blondare och korthårigare när jag gick därifrån.
Var ut och drack några öl efter jobbet igår.
Var tröttare än vanligt på jobbet idag.



Och imorgon är det midsommarafton

2997

Har haft ytterligare en underbar helg i Mossebo. Tror inte att jag skulle klara av att bo i lägenhet om inte denna underbara tillflyktsort fanns. Det är så otroligt skönt att komma ut till skogen och vattnet och bara få ha det bra. Denna helg blev det dessutom invigning av tennisbanan och jag har konstaterat att jag är dålig på tennis. Men roligt var det och jag hade lite träningsvärk i benen dagen efter.



163923-76163923-75
Under förmiddan i måndags la jag äntligen klart mitt 3000-bitars pussel. (2999 eftersom Bella ätit en pusselbit).  När jag var klar visade det sig att det var fler än en bit som fattades.Tre närmare bestämt.  Dock kan jag bara beskylla Fpt för förlusten av en bit även om jag misstänker att hon även ligger bakom försvinnandet av de andra två. Skönt iallafall att det är klart men det kliar redan nu i pusselfingrarna efter ett nytt men det blir inget 3000bitars det närmaste halvåret, max 1000.
163923-80163923-79163923-78163923-77


Idag firas det att Bella fyller 2 år och varsin tuggbensring är inköpt till hundarna. Fick trevligt fikabesök av C som också provade att pyssla lite smycken. Sen hjälpte hon mig att minska på mitt klädlass till myrorna genom att plocka åt sig ett antal tröjor som jag tröttnat på.  Perfekt!

Jag tog en cykeltur till stan för att uträtta lite ärenden och insåg att jag utöver min getingskräck, fågelskräck, ambulansskräck, clownskräck och spindelskräck också lider av människo-skräck...eller kanske torgskräck. Blev alldeles jättestressad av alla människor och byggarbeten osv som höll till i stan, och då var det alltså City i Borlänge jag var i, en av Sveriges mest utdöda stadskärnor. Jag måste vara en rädd jävel.

Farligast?

Jag undrar vad som egentligen är farligast, geting eller mås. Jag kan inte bestämma mig för vilken av dom som jag är mest rädd för. När jag tog min morgonpromenad i morse så blev jag jagad av en mås och då tänkte jag: "Hellre är jag instängd med 10 getingar än 1 mås".  Nu för en stund sen ändrade jag mig efter att ha fått in en geting i köket. "Hellre 10 måsar än 1 geting".  Båda sorter ger mig ett väldigt obehag på sommaren och deras äckliga läten (surrandet och skrikandet) ger mig rysningar.

Regn

Precis nu när jag slog mig ner framför datorn så hörde jag att regnet började smattra på rutorna.  Kanske blir det åska också. Jag gillar regn men är nog lite rädd för åskan. Jag måste ut med hundarna en till sväng idag och nu funderar jag på om jag ska gå nu eller vänta till senare. Om jag går nu så betyder det att jag får torka dom massor när vi kommer in men jag slipper åskan. Om jag väntar till senare kanske det slutar regna men det kan också låta bli att sluta regna och i värsta fall även bli åska. Ett tredje alternativ skulle kunna vara att jag går nu i regnet och senare så måste Fpt ut en gång till och då åskar det.
Har haft en ledig dag idag och den har verkligen varit ledig. Har blundat för de flesta måsten och bara haft det lugnt och skönt. Vardagsstressen kommer smygande nu på kvällen och jag ångrar så smått att jag inte har gjort mera nytta. 
I helgen hade vi J på besök och det blev middag och gitarrspel och några öl. H o M kom tittade också förbi en stund.  J var här igår också på middag och gitarrspel och vi körde en omgång poker. Jag förlorade. Ibland är jag bara såå dålig.
Nu väntar några dagars arbete och sen ledighet igen. Jag vet att jag inte kan blunda längre så även om solen skiner till helgen så är min kommande ledighet redan planerad...annars gror det igen här hemma.

Årets premiär-dopp

Igår var det dags för årets premiär-dopp. Dock ej för mig, jag tycker i princip alltid att det är för kallt för att bada.(Tror att jag har det efter min pappa...) Inte heller A badade igår utan det var hundarna som äntligen fick möjlighet till ett dopp. Båda två var så väldigt glada att dom bara skrek och pep. Modell yngre fick hjärnstopp av alla lyckokänslor och for runt som en galning. Var lite rädd att hon skulle skada sig men som tur var så gick allting bra. Vi hade en idè först att vi skulle ha lina på henne men kom fram till att det var bättre utan. Ganska snabbt fick vi tänka om och dom sista doppen fick hon göra med lina. Detta skedde på bekostnad av mina icke-vattentäta skor som helt ofriviiligt hamnade i vattnet (med mina fötter i såklart) för trots att hon var lite begränsad med repet så var det inte helt lätt att stå emot när hon freakade. Hund modell äldre simmade lugnt runt i vattnet, men fuskade lite för vi såg att hon gick med baktassarna på botten och bara simmade med frambenen. Även hon var oerhört glad men kunde kontrollera sina känslor väldigt mycket bättre än Lill-hunden. När det var färdigbadat var det torkning och lite vila i solen. Tog en kort skogspromenad innan vi åkte hem igen.


Sveriges nationaldag

Imorse  när jag lyssnade på radion så pratades det en hel del om det idag är Sveriges nationaldag-Svenska flaggans dag. De intervjuade bland annat en norsk kvinna och en svensk kvinna som bor i Frankrike sen många år tillbaka. Både i Norge och i Frankrike så är nationaldagsfirandet något väldigt stort och berör i princip varenda invånare i landet. En av huvudfrågorna som ställdes var naturligtvis hur nationaldagsfirandet skulle kunna bli lika stort och engagerande här i Sverige. Någon svensk "viktighetsperson" berättade att eftersom Sveriges nationaldag numera är röd dag så är varje kommun i landet skyldig att på något sätt ordna någon form utav firande. Jag har ingen som helst aning om hur Borlängekommun har arrangerat firandet idag men däremot så vet jag mycket väl hur de flesta av invånarna har valt att fira. Trots strålande sol och riktig sommarvärme så har otroligt många människor valt att kliva in i Kupolen. Jag blir både förvånad, arg och sur över detta. Varför inte passa på att vara ute i sommaren? Man behöver inte vifta med flaggor. Man behöver egentligen inte ens reflektera över att det är Sveriges nationaldag. Men man behöver vara ute. Jag hörde en liten kille tjata på sin mamma att han ville åka och spela minigolf. Ett annat barn ville hem och spela fotboll med sin kompis. Båda dessa barn blev tillsagda att sluta tjata och senare mutade med McDonalds.

Att som stackars radiopratare ens nämna norskt och svenskt nationaldagsfirande i samma andetag känns som ironi och att försöka få svenskarna att fira som norrmännen måste vara ett skämt. Här i Sverige är nämligen shopping det som är det absolut viktigaste. Det används som tröst, tidsfördriv, intresse, försök till gemenskap, muta, underhållning, mått på status och massa massa annat.  Att det är nationaldagen är oviktigt och att solen skiner verkar också göra det samma.

Examen, födelsedag och oväntat besök

En helg utöver det vanliga. Fredag började med personalmöte 2 timmar på morgonen och efter detta hade jag helg. Yrade runt i Kupolen med lätt förvirring i huvudet och obehagliga kramper i magen. Hade lunchdejt på Waynes med C och efter att ha stoppat i både lunch och Halloncheesecake och en stor kopp kaffe så var kramperna i magen på gränsen till outhärdliga. Men jag härdade ut. Släpade runt stackars C i varenda butik, flera gånger och till sist hittade jag det jag sökte. Hemma väntade glada hundar och Mr Cyklonic. Tog en långpromenad med hundarna i härlig sol och sen fick Mr Cyklonic köra en rejäl omgång genom hela lägenheten.
Lördagen var verkligen en riktig sommardag. Vi tog våra tjejer och åkte till skogen en sväng. J kom förbi på lite öl och gitarr-spel och trots att solen sken så fick jag verkligen tjata för att vi skulle sätta oss ute. Lite senare kom även P och hennes sambo hit och vi njöt i solen med kall öl. Traskade hem till mamma alm där vi bjöds på fördrink, mingel, en underbar sommarbuffe, 4-kamp, sång, musik och trevliga människor. Jag fick också äntligen träffa pappa karlsson som jag bara hade hört talas om. En perfekt sommarfest för att fira att alla elever kan glädjas åt att de nu har möjlighet att få världens bästa lärare. Med andra ord: Ella är numera lärare.
Glada, trötta och hyffsat berusade gick vi hem nångång mitt i natten.

 

Vaknade tidigt söndagmorgon med lite smått huvudvärk och en uttorkad mun. Jag antar att jag på något sätt ändå mådde lite bättre än vad jag hade förtjänat. Sjöng en lite snutt för A och lämnade över paket. Sen var det bara att dricka 2 liter vatten och sätta igång. Hade lovat morotskaka och valnötstårta så elvispen gick varm och och huvudvärken var det bara att tänka bort. Mamman GA ringde och meddelade att hon också ville komma på kalas så vid 14-tiden hade vi underbart sällskap här hemma. Lite senare kom mamman, pappan och Bror-stor och lakritstrollet också och en lite stund senare även C. Härligt med så många människor här. Blev en del fika och kortspel och dagen till ära så vann min älskling. Vid 19-tiden satte sig mamman GA i bilen igen för hemfärd. A mekade en liten stund med bilen och sen bestämde vi oss för att äta på BK. I bilen dit pratade vi om vilken bra helg detta har varit och plötsligt säger vi båda 2 precis samtidigt "den bästa helgen på länge" .





Imorse var vi iväg och lämnade bort bilen för ett tag och snart ska vi åka och besikta vår "låne"-bil. Det skulle verkligen vara bra om den går igenom utan problem. I eftermiddag väntar vardagen med jobb igen men efter denna underbara helg så har jag inga problem att komma tillbaka till verkligheten igen.